Hopp til hovedinnhold
Mink Terje Kolaas 1920
Terje Kolaas
Jakt og fiske

Jakt på mink

Tgs 181213 130547
Trond Gunnar Skillingstad

Den er svartelistet i norsk natur og i høyeste grad jaktbar. Hør hvordan du lykkes du på minkjakt.

Jakt- og fiskepodden har nemlig denne uka besøk i studio av den svært erfarne predatorjegeren Kristian Eiken Olsen. I løpet av en knapp halvtime får du et innblikk i en spennende og i høyeste grad samfunnsnyttig jakt.

Spredt fra farmer

Mink er et dyr i mårfamilien som ikke er naturlig forekommende i norsk natur. Minken kom fra Nord-Amerika via pelsoppdrett. Antakelig har spredningen skjedd ved at mink har rømt fra anlegg og ved at mink er sluppet løs fra fangenskap.

- Den har biologiske likheter med rev. Den klarer seg godt i mange ulike miljø, og er ikke spesielt kresen i matveien, forteller Eiken Olsen, som er ansvarlig for jakt og fiske for Statskog i Sør-Norge.

Truer sjøfugl

Blant favorittføden er også egg og unger fra utrydningstruede sjøfuglarter, noe som har ført til flere prosjekt med intensiv jakt.

Det finnes ingen beregninger på antall vill mink i norsk natur. Antallet vill mink som fanges eller skytes er redusert de seneste årene og var i 2022 om lag 3780.

Jakt- og fiskepodden er gratis tilgjengelig på alle plattformer. De fleste hører og ser oss her:

Jakt- og fiskepodden på Spotify

Jakt- og fiskepodden på Apple Podcast

Se innspillingene av Jakt- og fiskepodden på Naturkanal1

Vil du ha varsel på e-post om våre nyheter her på statskog.no? Da kan du abonnere her.

Trio ifm innspilling

Fra venstre: Rypedoktor Jo Inge Breisjøberget (Statskog), kunstnersjel Espen Farstad (NJFF) og podsjef Trond Gunnar Skillingstad.