Hopp til hovedinnhold
Jaktpagar
Jakt og fiske

Frykter feil signaleffekt av fareskilt

Tgs 181213 130547
Trond Gunnar Skillingstad

Fagsjefen i Statskog mener fareskilt med «Jakt pågår» bidrar til å svekke jaktas anseelse og bør snarest mulig pakkes bort. Også oransjekledte jegere kommer under lupen.

Det er i ukens utgave av Jakt- og fiskepodden at temperaturen går opp flere hakk rundt fareskilt og signalfarge.

Skogen for oss selv

- Vi må ikke begynne med slike fareskilt med «Jakt pågår». Det er et fenomen i Sverige og nedover Europa, og det skaper jaktmotstand. Det signaliserer at her er det jakt, vi skal ha skogen for oss selv og det er ikke trygt for andre å ferdes her, sier Breisjøberget.

Her er Jakt- og fiskepodden på spotify og her er den på Apple podcast.

Skjør balanse

Han mener det er en skjør balanse mellom jegernes og andres bruk av naturen.

- Det er bare 2,5 prosent av den norske befolkningen som er på jakt hvert år. Vi er avhengige av at de 97,5 prosentene som kanskje ikke er så interessert i jakt synes det er greit at vi driver med dette, sier Breisjøberget.

«Farlig uten signalfarge»

Oppspillet til diskusjonen kom med en lytters gufne opplevelser. Lytteren var på småviltjakt i samme terreng som elgjegere, og fikk passet påskrevet med store, tydelige bokstaver; det var direkte farlig å gå der uten signalfarge.

Dette får informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) til å reagere.

Krystallklart ansvar

- Alt ansvar ligger på jegeren for at det han skyter mot er sikkert og at det ikke er folk i siktet. Folk må ikke kle seg i oransje for å ferdes i skogen. Det er klokkeklart, sier Farstad i podcasten.

Han har forståelse for at mange jegere bruker signalfarger, men ber alle tenke gjennom at det også sender et signal om at skogen da kanskje likevel ikke er trygg å ferdes i under jakta.

- Det er et helt feil signal. Det er ikke farlig å være ute i skogen når det er jakt, sier Farstad.

Bruker signalfarge selv

Fagsjefen i Statskog har utallige jaktdager hvert år. Han er klokkeklar på at bærplukkere og turgåere ikke trenger signalfarge i skogen. Men han går likevel ikke av veien for litt signalfarger selv.

- Jeg driver blant annet elg fram mot post hvor folk sitter klare med våpen. Jeg er da synlig på lang avstand, og det kan være en viss sikkerhetsfaktor fordi du blir oppdaget tidligere, sier Breisjøberget.

Trioselfie på jakt

Den faste trioen i Jakt- og fiskepodden. Fra venstre: Espen Farstad (informasjonssjef NJFF), Trond Gunnar Skillingstad (kommunikasjonssjef Statskog) og Jo Inge Breisjøberget (fagsjef Statskog)