Hopp til hovedinnhold
34256377596 C371224B07 K
Hytter og friluftsliv

Is - og snøforhold i fjellet i Nordland og Troms 27. april 2017

Observasjoner gjort i fjellområdene de siste dagene.

  • Nord-Troms
  • Senja og Midt-Troms
  • Ofoten – og Sør Troms
  • Salten
  • Rana/Hemnes
  • Hattfjelldal/Grane/Vefsn

Observasjoner gjort i fjellområdene de siste dagene:

«Det er fortsatt full vinter i høgfjellet og det er mer snø nå enn i påsken. Det er meget godt skiføre og alt ligger til rette for flotte turer. Isene på fjellvannene er gode og tørre men det anbefales å ha med forlenger siden det er mye snø oppå isene. Det er nå kalvingstid for reinen og de vinterlige forholdene gjør det ekstra vanskelig for dem. Ta hensyn og hold avstand. Husk båndtvang. Værmeldinga ser lovende ut for 1.mai helga så det er bare å komme seg til fjells å nyte godværet» sier Kristian Sivertsen i Statskog Fjelltjenesten.

Vi har lagt ut bilder fra landsdelen, tatt under oppsyn. Bildene ligger på filckr.com:

For snøskredfare i fjellet så henviser vi til Varsom.no

I Nordland og Troms er det gjennom vinteren målt istykkelse ved en del utvalgte vann. Disse data ligger på: iskart.no

Nord-Troms

«Den siste tida har vi kunnet nyte godværet over hele Nord-Troms, og mye tyder på at dette vil fortsette. Fortsatt full vinter både i fjellet og i lavlandet, med glitrende snøforhold for både ski- og scooterutfart. Det tynne snølaget som kom etter de siste snøbygene er fortsatt intakt, og danner grunnlag for silkeføre – særlig i skogsområder.» sier Kjetil Bjørklid i Statskog Fjelltjenesten.

Mange steder er også snølaget såpass kompakt at man lett kan ta seg småturer i nærområdet helt uten verken ski eller truger.

Inne i fjellet er reinen på veg til vårbeiter og kalvingsområder og har det i grunnen strevsomt nok med de vinterlige forholdene. Det er derfor all mulig grunn til å være ekstra aktpågivende og unngå forstyrrelser. Har dyra først klart å finne et snøbar flekk der det kan være litt mat, bør de få være i fred. Hold god avstand og senk farta!

Så ønsker vi bare alle en god tur i finværet, - og husk nå på fiskekortet dersom pilkestikke og isbor er med i sekken.

Kontaktperson Nord-Troms: Kjetil Bjørklid, tlf. 922 43 096

Senja og Midt-Troms

Den siste uka har vært preget av mye fint vær, både på kysten og i innlandet. På fjellet er det fortsatt full vinter og mye snø de fleste steder. Selv om vintertemperaturene begynner å slippe tak, er det fortsatt en relativt kjølig værtype i forhold til hva som er normalt for årstiden. Termometeret kryper fortsatt ned mot 12-15 minusgrader på natta på indre strøk og først når sola kikker fram på morraskvisten, begynner kvikksølvet å krype opp mot pluss-siden. Kjølig vær gir gode snøforhold og godt skiføre, og selv om det kan være avblåst og skavlete i enkelte områder, er det er flotte forhold for vinterlige aktiviteter de fleste steder.

"Månedsskiftet april/mai betyr også at reinen er på vei over mot sommerbeiteområdene på norsk side. Noen har allerede kommet over og flere er på vei, og om ikke lenge kommer kalvene til verden. Vinterlige forhold gjør at det er få barflekker tilgjengelig og at beitene er begrenset – vis derfor hensyn og unngå å forstyrre dyra" sier Kjetil Letto i Statskog Fjelltjenesten.

Scooter, ski, hundespann eller truger – mulighetene er uansett mange. Lur storrøya, tegn spor i nysnøen eller fyr bål på en rabbe – det blir ikke bedre enn det! God tur!

Kontaktperson i Senja og Midt-Troms: Kjetil Letto, tlf. 997 94 194

Ofoten og Sør-Troms

«Det er fortsatt full vinter i høyfjellet og mye snø for årstiden. Snømengden har bare økt etter påske. For de som vil ta en lang eller kort tur på ski så ligger alt til rette for flotte skiturer nå. I fjellet er det gode føreforhold med varierende mengder kald nysnø. På vindutsatte steder kan det være litt skavler og isete.

Vårsola varmer nå, og er man heldig så kan matpakken nytes på en av de få barflekkene som har kommet i sørvendte fjellsider. God tur !» sier Trond Baadstø i Statskog Fjelltjenesten

Kontaktperson i Ofoten og Sør-Troms: Trond Baadstø, tlf. 941 52 178

Salten

«Det er fortsatt full vinter i høyfjellet og fine forhold for skiturer. Skiføret er litt vekslende og noen steder litt tungt, men jevnt over fine forhold. I år er hengeskavlene ekstra store og man bør holde god avstand.» sier Jim Tovås Kristensen i Statskog Fjelltjenesten

Isen på uregulerte fjellvatn er god og tørr. Ved isfiske anbefales det å ha med forlenger og spade siden det er mye snø på isene.

Husk at det nærmer seg kalvingstid for reinen. Hold avstand og husk båndtvangen for hund.

God tur!

Kontaktperson i Salten: Jim Tovås Kristensen, tlf. 934 23 318

Nord-Helgeland

Det er mer snø i fjellet nå enn i påska. Nysnø med et fast underlag, det er flotte skiforhold.

«Isen på fjellvannene er generelt god og i mange tilfeller må forlenger brukes om en vil fiske. Det er forholdsvis mye snø på isen så ski og spade kan være et godt tips. Det meldes om godt fiske og værmeldinga er god så benytt sjansen.» sier Arild Bjørge i Statskog Fjelltjenesten.

Mye vind og mye nedbør sist helg har bygd opp ytterligere hengeskavler så vis forsiktighet i utsatte områder.

Kontaktperson i Nord-Helgeland: Arild Bjørge, tlf. 481 94 895

Sør-Helgeland

I fjellet er det enda bra med snø og godt skiføre.

«Nede i bygda er våren kommet langt med mye barmark og åpne elver. Mange lavereliggende vann har is som må vurderes nøye før man våger seg utpå.» sier Lars Lorentzen i Statskog Fjelltjenesten

Kontaktperson i Hattfjelldal: Per Lorentzen, tlf. 481 84 808

Kontaktperson i Grane og Vefsn: Lars Lorentzen, tlf. 482 49 036

Generelt om is – innsjøer og vassdrag

Isene på uregulerte vann i høgfjellet er stort sett trygge foreløpig, mens det i lavereliggende fjellområder nå er usikker is. OBS! Vær oppmerksom ved elve- og bekkeos, i sund og på grunne vatn med stor gjennomstrømming hvor det kan være tynn og dårlig is. Her må man ferdes med omtanke!

Krevende beitetid for rein i fjellet

Vinteren er en tøff beiteperiode for reinen og de trenger ro på beitene. Folk bes derfor om å vise særlig hensyn og ikke uroe reinen utover vinteren. Blir reinen jaget mister de fort mer energi enn de klarer å ta opp gjennom beiting. Hold hunder i bånd i områder der rein beiter, og hold god avstand. Reinen beiter ofte på avblåste rabber – la den få gå i fred her!

Bruk Inatur

På nettstedet Inatur.no får du kjøpt jaktkort og fiskekort, tilgang til kartutskrifter og bestilt overnatting på Statskogs og andres utleiehytter. Nettstedet inneholder også mye annen nyttig informasjon for turfolk.

Turplanleggere på internett

Prøv ut Statskogs turportal godtur.no Turportalen er gratis og her kan man hente kart over hele Norge, finne turbeskrivelser, lage turforslag og laste ned informasjon til din egen GPS. Her finner du også åpne husvær, hytter og fiskeplasser. God tur!

Mer informasjon om is, snø og snøskred

På NVEs nettsted - www.nve.no - finner du mer nyttig informasjon om snø og is i fjellet; snøkart, nedbørshistorikk og info om regulerte vassdrag.

For media: Oppgi kilde dersom opplysningene blir offentliggjort.