Hopp til hovedinnhold
Høstjakt i fjellet
Magnus Beyer Brattli
Jakt og fiske

Ingen bølge av rypejegere fra sør

Tgs 181213 130547
Trond Gunnar Skillingstad

Rypestengningen i sør gir ingen stri strøm av jegere nordover. Det viser Statskogs ferske analyse av den første og mest attraktive uka av rypejakt i Nordland og Troms.

Flere har uttrykt frykt for at årets dårlige rypetellinger og stengte områder i sør skal gi et ødeleggende høyt jakttrykk i nord denne høsten.

- Vi har tatt dette på alvor og analysert hva som kommer til å skje den desidert mest attraktive uka av rypejakta. Konklusjonen er at det ikke kommer noen bølge av jegere fra sør, sier fagsjef i Statskog, Jo Inge Breisjøberget.

Vet hvem som kommer

Statskog har et aktiveringssystem som regulerer nøyaktig hvor mange som slipper til i det enkelte terrenget. Systemet gir allerede nå svar på hvem som kommer til å jakte på rype i Nordland og Troms fra jaktstart 10. september og fram til 16. september.

Tre av fire som skal jakte i Nordland og Troms i første uka av jakta har hjemmeadresse i Nordland og Troms. Resten fordeler seg mellom Trøndelag og Sør-Norge for øvrig.

Det er samtidig litt kryssing av fylkesgrenser i Nord-Norge. Når Troms ses på isolert, er det to av tre som skal jakte i Troms som kommer fra Troms. Tallet for Nordland er noe høyere. Se nøyaktig prosentfordeling lenger ned.

Gode jaktmuligheter

- Det er få som er villig til å reise veldig langt for å jakte rype. Noen gjør det, men de fleste gjør ikke det. Konklusjonen også i år er at de lokale har gode jaktmuligheter hos oss, samtidig som vi også slipper til andre jegere, sier Breisjøberget.

Regulerer jakttrykket

Han har også merket seg en frykt for at tilstrømming av jegere fra sør kunne gi for høyt uttak av rype i nord.

- Det er en forståelig bekymring, men reguleringsmodellen vår skal håndtere dette slik at uttaket hele tiden er innenfor en bærekraftig ramme. Vi kommer imidlertid til å følge dette tett og ta reguleringsgrep om vi ser at det blir behov for det, sier Breisjøberget.

Slik er tallene for Nordland og Troms


STATSKOGS RYPEJEGERE I TROMS 10. – 16. SEPTEMBER

Andel jegere fra

Troms

65 %

Nordland

10 %

Trøndelag

6 %

Sør-Norge*

19 %

100 %


STATSKOGS RYPEJEGERE I NORDLAND 10. – 16. SEPTEMBER

Andel jegere fra

Nordland

70 %

Troms

1 %

Trøndelag

12 %

Sør-Norge

17 %

100 %

*Andelen fra sør i Troms påvirkes antakelig noe av forsvarspersonell som bor og jakter i området, men som har hjemstedsadresse i Sør-Norge. Effekten er begrenset.