Hopp til hovedinnhold
Hjort Kjartan3 Trana
Kjartan Trana
Jakt og fiske

Blir skogsfugl fortrengt av økende hjortebestand?

Tgs 181213 130547
Trond Gunnar Skillingstad

En lytter fra vestlandet har observert nedgang i skogsfuglbestand og økning i hjortebestanden. Er det noen sammenheng?

Jakt- og fiskepodden dykker ofte ned i problemstillinger som serveres fra lytterne. Denne uka er ett av spørsmålene om hjorten fordriver skogsfuglen.

Fagsjef og rypedoktor Jo Inge Breisjøberget kjenner ikke til bestandsutviklingen. Men han ser uansett ikke at det kan ha noen umiddelbar sammenheng.

- Da måtte det være noe i systemet med samme fiender eller beite i samme matgrunnlag. De har ikke særlig av de samme nisjene, så det er vanskelig å finne sammenhenger, sier Breisjøberget.

Beitesammenheng?

Han sliter imidlertid med å være altfor kategorisk.

- Ryper og skogsfugl varierer med værfenomener, blant annet solinnstråling. Det har mye å si, fordi det påvirker kvaliteten på beitet. Hvis man leter etter sammenhenger, kan det hende man kunne funnet noe der. Men i utgangspunktet tror jeg ikke det er lett å finne noen sammenheng mellom bestand av hjort og hønsefugl, sier Breisjøberget.

Elgkalv og skuddvask

Første del av podcasten vies til denne sammenhengen. Den andre handler om å dra ned hjorten på effektiv måte, om det alltid er rett å skyte elgkalv og om et skudd i vaskemaskina er brukanes.

Jakt- og fiskepodden på Spotify

Jakt- og fiskepodden på Apple Podcast