Hopp til hovedinnhold
Rodrev Kjartan Trana
Kjartan Trana
Jakt og fiske

Er termisk sikte lovlig på jakt?

Tgs 181213 130547
Trond Gunnar Skillingstad

Dagens regelverk hviler på eldgamle røverhistorier med jaktorgier på skogsfugl med bruk av fakler. Er det egnet til å regulere hypermoderne teknologi?

De fleste mener vel strengt tatt nei og at viltloven er overmoden for revisjon. Denne episoden av Jakt- og fiskepodden drøfter mulighetene, skepsisen og uklarhetene rundt bruk av termisk sikte.

Diskusjonen går også inn på hvilke situasjoner termisk sikte allerede må antas å være tillatt, slik som ettersøk, og tanker rundt hvor termiske sikter kan bli aktualisert, slik som villsvinjakt. Vi sneier også innom ett av unntakene rundt bruk av kunstig lys, nemlig åtejakt på rev.

Våpenekspert fra NJFF, Vidar Nilsen, er med i ukens Jakt- og fiskepodden. Som vanlig hører du også rypedoktor Jo Inge Breisjøberget (Statskog), kunstnersjel Espen Farstad (NJFF) og trønderrockens forsvarer, Trond Gunnar Skillingstad (Statskog).

Trio med Vidar Nilsen

Gjengen fra venstre: Trond Gunnar Skillingstad, Vidar Nilsen, Espen Farstad og Jo Inge Breisjøberget

Her er det tillatt

Bruk av kunstig lys er tillatt ved ettersøk. Det er ikke helt utelukket på jakt. Viltloven har en bestemmelse som åpner for bruk av kunstig lys under åtejakt på rev. Det er et vilkår at lyskilden er fast anbrakt på husvegg. Bestemmelsen åpner ikke for bruk av kunstig lys under åtejakt på andre viltarter.

Skjøt hjort, traff lama

I forrige uke serverte vi en episode om episoder fra årets jaktsesong som kunne gjøre enhver informasjonssjef søvnløs, ikke minst NJFF sin. Hør Espen Farstad fortelle i denne podcastepisoden.

Fritt tilgjengelig skattkammer

Her kan du se en oversikt over alle episoder. Du finner også podcasten på Spotify, Apples Podcaster og andre plattformer. Jakt- og fiskepodden er gratis.