Hopp til hovedinnhold
Senja - telttur
Turperler

Senja

©J-R.Samuelsen/naturibilder.com

Et Norge i miniatyr

Fra vilt kystlandskap til høyfjellsområde. På Senja har du alt. Her kan du rusle barbeint med sand mellom tærne i postkortvakkert fjordlandskap med endeløse hvite strender. Eller du kan knyte fjellskoene og klyve opp på de eventyrlige toppene som stiger majestetisk opp fra fjorden og nyte utsikten.

Et tverrsnitt av storslagen norsk natur finner du på landets nest største øy, Senja.

Ånderdal nasjonalpark

Sør på Senja ligger Ånderdalen nasjonalpark. Her finner du spisse fjelltinder, glitrende innsjøer, klukkende elver og sjelden urskog. Den usedvanlig store bestanden av kystfuru er en av årsakene til at Ånderdalen ble vernet i 1970. Her kan du spise matpakken din under noen av kjempefuruene som er over 500 år gamle.

Nasjonalparken kan tilby nordnorsk kystlandskap på sitt beste, med urskog i dalstrøkene og snaufjell med granitt i vest og nord. Rundt 90 fuglearter har sitt hjem i nasjonalparken og flere av artene hekker her, blant annet sangsvane, storlom og grågås.

Senja ©J-R.Samuelsen/naturibilder.com
Senja - Ånderdalen - turgåer Claire Kvalheim Kieffer
Bjørkeskog i Ånderdalen

Motsetningenes møteplass

En flott tur som tar deg fra fjord til høyfjell på en dag, er turen fra Gjeska i tidligere Torsken kommune til Åndervatnet i tidligere Tranøy kommune (Torsken, Berg, Tranøy og Lenvik kommuner ble til Senja kommune i 2020). Fra Gjeska har du en fabelaktig utsikt over Sifjorden, der havet møter spisse tinder og kystlandskap. Turen går forbi brusende fosser, og med en moderat stigning er dette er tur som passer for de fleste.

Med utsikt over karakteristiske topper som Kolkjerka og Kvænan, som er Senjas tredje høyeste fjell, kan du nyte et sceneskifte av de sjeldne. Turen egner seg både i sommerens varme lyng og om høsten med et fyrverkeri av farger.

På tur i Ånderdalen Nasjonalpark på Senja Magnus Beyer Brattli
Senja - høst ©J-R.Samuelsen/naturibilder.com

Uforglemmelig utsikt

Stien er godt merka og turen er en fin dagstur på 12 km. Når du er framme ved Åndervatnet, kan du overnatte i en nylig restaurert gamme eller ei ny bu som Statskog har satt opp. Begge overnattingsstedene har to sengeplasser og en uforglemmelig utsikt. Her kan du nyte stillheten og ta inn over deg dagens inntrykk fra fjord til fjell.

Velkommen til et storslagent sceneskifte!

Om Senja

Slik finner du fram

Utgangspunkt for turer i nasjonalparken kan være: ved Hyttekroa i Tranøybotn, sti fra Gjeska, ei idyllisk lita bukt i Sifjorden eller tursti fra Kaperdalen.