Hopp til hovedinnhold
Elg i solnedgang
Jaktperler

Skibotndalen

Magnus Beyer Brattli

Solojakt på elg

Jakt alene, med et par kompiser eller som jaktlag. Elgjakta i Storfjord og Skibotndalen i Troms byr på et av landets vakreste og mest spennende jaktområder.

Jakte alene?

Etter noen uker hvor de tradisjonelle jaktlagene regjerer, kan du sikre deg en bit av opplevelsene uten å være en del av en større gruppe med jegere. Du kan rett og slett gå ut alene med dagskort for jakt og bare oppleve elgjaktas herligheter.

25919103 moose or european elk alces alces female eye close up Lillian Tveit, Mostphotos
Skibotndalen i Troms John Lambela

Enormt jaktfelt

Statskogs jaktområde i Skibotndalen deles opp i to felt som heter Helligskogen og Skibotn Nord. Det ene feltet strekker seg fra Skibotn sentrum og et godt stykke innover dalen. Der tar neste felt over og fortsetter helt inn til grensa mot Finland.

Mellom disse to knutepunktene finner du både frodige lavland med svære bjørkeskoger og snaublåste høyfjellsterreng.

Egnet innfallsport til elgjakt

Skibotndalen kan være en fin innfallsport til elgjakt for unge jegere, både fordi den er fleksibel på jakttid og krever noe mindre ressurser enn vanlig elgjakt.

Men for all del: Å dele opplevelser med jaktvenner i et lag kan også absolutt anbefales på det varmeste.

Elg Nils Fredrik Stenseth
Skibotndalen i Troms John Lambela

Ettersøkshund og frakt

Enkeltpersoner som jakter må ha tilgang på ettersøkshund. I tillegg må du ordne med å få fraktet elgen ut av feltet, dersom lykken står deg bi. Dette er det fullt mulig å ordne avtaler om, hvis du forhører deg litt.

De første fire ukene av elgjakta er det ordinær jakt med jaktlag her, før feltet åpnes opp for mindre grupper og enkeltpersoner. Du velger selv hvordan du vil utøve jakta. Det vanligste er å postere eller være flere i en mindre gruppe som jakter med egne hunder.

Pakk sekken med klokskap

Som nevnt, strekker jaktfeltet seg fra Skibotn sentrum til finskegrensa. Høydeforskjellen mellom disse to punktene er stor, og terrenget er krevende selv for den sprekeste jeger.

I området fra Skibotn og oppover dalen finner man store furumoer og en helt annen naturtype enn lengre opp i høyden. Dalføret opp mot Finland er som en kanal for vær og vind, noe du bør ta hensyn til når du pakker sekken.

Speider etter elg Hilde Nystuen
Dividalen i Troms Kjetil Letto

Kikkertjakt

Høyfjellsterrenget er preget av kortvokste bjørketrær og lyng, men har likevel mange gode postplasser.

Disse områdene er perfekte for kikkertjakt. Det er enkelt å finne seg plasser med god oversikt.

Reindrift

Det er reindrift i dette området. Vil du jakte med løshund, bør du ha aversjonsdressur mot rein. Vi anbefaler at du tar kontakt med Statskog på forhånd, slik at du får vite hvordan du kan skaffe informasjon om hvor reinen befinner seg i området.

Om Skibotndalen

Slik finner du fram

E8 går tvers gjennom jaktfeltet. Sving av av E6 i Skibotn. Herfra kan du starte hvor som helst på hele veien mot finskegrensa.