Hopp til hovedinnhold
Storskogfossen i Rago nasjonalpark
Jaktperler

Rago nasjonalpark

Tore Veisetaune

Rypejakt for villmarksjegere

Noen drar til Alaska eller Canada for å jakte i villmarka. Andre drar heller til Rago nasjonalpark. Den er vilt vakker.

Ressursrikt i generasjoner

I tidligere tider slet de seg innover hit. Etter timevis med stri gange i bratt og ulendt terreng kunne de oppleve rike rypefangster både høst og vinter.

Kanskje felte de en bjørn eller en jerv, eller drev den sparsomme skogen her inne med øks. Dette var rett og slett et viktig område med rike ressurser.

De store rypefangstene får du neppe nå. Men en bedre kulisse rundt jakta finner du knapt noe sted. Rago er vilt, brutalt og vakkert.

Skygge av en jeger Torkel Skoglund
Lirype phototrip/istockphoto

Populært og folketomt

Omstendighetene her endrer seg mye med tiden på året. Sommer og tidlig høst er dette området svært populært og faktisk ganske folksomt. Bilder og fortellinger fra Rago gjør at folk fra en lang rekke land strømmer til nasjonalparken. Ut over høsten reduseres antallet fort.

I september er det ikke mange igjen. I oktober er du alene. Da starter de beste jaktmulighetene dine.

Sliten jakthund og rypefangst i Rago nasjonalpark Lars Magnus Kvamme
Høst i Rago nasjonalpark Tore Veisetaune

Åpen bu i fjellrypeterreng

Du kan legge turen inn til Ragohytta. Hytta er svært spesiell, der den ligger i typisk fjellrypeterreng inn mot svenskegrensa. Står du opp en klarværsdag kan du nyte majestetisk utsikt over høstkledt terreng.

Snakker vi oktober, er det svært usannsynlig at du treffer på noen andre enn fjellrypa. Den kan til gjengjeld sitte helt ned mot hytta.

Vil du heller jakte lirype, legger du turen ned i bjørkeskogen.

Høst i Rago nasjonalpark - foss ned til Ragovatnat Tore Veisetaune
Foss ned mot Ragovatnet
Ragohytta i Rago nasjonalpark - høst Tore Veisetaune
Ragohytta - åpen bu

Som Alaska

Venter du til det blir vinterjakt, er du garantert å være like alene her ute i villmarka som du ville vært i Alaska. Naturopplevelsene står heller ikke noe tilbake.

Om vinteren er det forresten svært sannsynlig at du finner spor etter jerven her inne. Gaupa kan også streife innom, men det er mer sjeldent.

Ekspedisjon i nordisk villmark

Jakta starter 10. september og varer ut februar. I tillegg til rype, er det kun tillatt å jakte mink, hare og rødrev her. Som nevnt, er det ikke hit du drar for å få sekken full av ryper. Det pleier ikke å være noe problem med å få aktivert kort i området. Her er det kombinasjonen jakt og villmarksopplevelse som må lokke.

Rago er en jaktperle med trykk på perle. Se på det som en ekspedisjon i norsk villmark. Du kommer til å få noen gnagsår, vanvittige synsinntrykk, stor røye og ørret og minner for livet. Og kanskje ei rype eller to.

Turkamerater i Rago nasjonalpark Magnus Beyer Brattli
En fin stund ved Storskogvatnet
Telting ved Storskogvatnet i Rago nasjonalpark Tore Veisetaune
Telting ved Storskogvatnet

Storskogvatnet

Er du litt mindre interessert i alenetid, kan du oppsøke hytta ved Storskogvatnet. Denne har fire sengeplasser, er omkranset av godt lirypeareal og oppsøkes av litt flere enn det som er tilfellet for Ragohytta.

Hit kommer du ved å kjøre til Lakshola. To timers gange langs stien over Nordskaret fører deg inn til Storskogvatnet. Denne ruta er godt merket, og stien er klopplagt på våte partier.

En mulighet til som er verdt å nevne: Svenskhamran på Lappfjellet. Her kan du jakte fjellrype på en dagstur.

Om Rago

Slik finner du fram

Den letteste veien inn i Rago går via Litjverrivatnet, hvor du kan kjenne pulsen slå litt ekstra over hengebrua på toppen av Litjverrivassfossen. Du parkerer i Nordfjorden, går opp en traktorvei og fortsetter videre på en delvis klopplagt sti inn mot parken. Etter rundt to timers gange er du på Litjverrivatnet. Da er du i lirypeterreng og kan starte jakta. Legg deg til i telt eller lei hytte av den lokale jeger- og fiskerforeningen.

Fortsetter du forbi på nordsiden av Litjverrivatnet kommer du til Sølvskardvatna med bra jaktterreng. Hvis turen går videre mot svenskegrensa, kommer du etter hvert til selve Ragohytta. Her er det typisk fjellrypeterreng, men du trenger ikke gå langt for å finne lirypebiotoper heller.