Hopp til hovedinnhold
Rypejakt i Njardarheim
Jaktperler

Njardarheim

Trond Gunnar Skillingstad

Jakt i de kongelige fotspor

Før var det forbeholdt konger og adel. Nå kan alle jakte i mektige Njardarheim.

Eventyrlige fangster forbeholdt få

Du trekker pusten, hjertet løper løpsk og adrenalinet fyller kroppen. Du lar løpet gli forbi rypa og trekker av. Det smeller i fjellmassivene som skiller øst fra vest, et stort område med en helt spesiell historie og unike jaktkvaliteter.

I tidligere tider var området tumleplass for de aller mest velstående, både i Norge og tilreisende adel fra Europa. Oslo-mannen Thorvald Meyer Heiberg kjøpte opp eiendom og jaktretter i området tidlig på 1900-tallet. Alt av rovdyr ble forsøkt utryddet for å dyrke fram ryper og annet jaktbart vilt. Historien forteller om eventyrlige fangster forbeholdt de få. Bærekraftig viltforvaltning var det ikke i nærheten av å være.

For å gjøre en lang historie kort; andre verdenskrig ødela forretningene. Styresmaktene i Norge, med Vidkun Quisling i spissen, kjøpte hele området av Heiberg. Samtidig ble navnet endret fra Heiberg-heiene til Njardarheim veidemark. Derfor blir Njardarheim i dag forvaltet av Statskog. Historien bak er altså svært spesiell.

Åpnet for alle

For å gjøre en lang historie kort; andre verdenskrig ødela forretningene. Styresmaktene i Norge, med Vidkun Quisling i spissen, kjøpte hele området av Heiberg. Samtidig ble navnet endret fra Heiberg-heiene til Njardarheim veidemark. Derfor blir Njardarheim i dag forvaltet av Statskog. Nå er dermed jaktmulighetene åpne for hvem som helst, men historien bak er altså svært spesiell.

Rype på Urdalsknuten Frank Haughom
Utsikt over Nutevatn i Njardarheim Jon Erling Skåtan
Utsikt over Nutevatn

Værhardt fjellmassiv

I tillegg til villrein, er det rypejakta som virkelig forbindes med dette området som strekker seg langt fra folk og bygd. Et enormt område på hele 800 000 dekar står klart til alle småviltjegere som lengter etter værhardt, nakent fjellterreng og tynnslitt krattskog.

Omfangsrike Njardarheim kan skilte med opplevelser det er lettere å oppleve enn å beskrive. Selv et jaktlag på seks vil fint kunne gå i egne retninger innenfor et jaktfelt uten å tråkke hverandre på tærne.

Hytte for sikkerhet

Dette området har en helt spesiell posisjon blant Statskogs tilbud. Det er et enormt stort og værhardt fjellmassiv som setter ekstra krav til jegerne. Her tilbys også hytteleie av sikkerhetsmessige årsaker.

Statskog har 22 rypejaktfelt her. I 19 av feltene selges ukesjakt fra jaktstart og fram til og med 6. oktober. Etter dette selges dagskort i alle felt. I tre av de 22 feltene selges kun dagskort gjennom hele jakta.

Jegere og hund i Holmevasshei, Njardarheim Trond Gunnar Skillingstad
Holmevasshei
Ryper i Njardarheim Simen Haughom

Lirype- og fjellrypeterreng

Terrenget er variert og har en kombinert bestand av fjellrype og lirype. Totalt sett er det rundt 80 prosent fjellrypeterreng. Du kan også lykkes med harejakt i så og si alle jaktfeltene.

I dalbunnene preges vegetasjonen av lav fjellbjørk, lyng, krekling og blåbærbusker. I dette terrenget trives lirypa, som gjerne ligger i ly under bjørketrærne.

Det er ikke veldig skarpe skiller mellom lirype og fjellrypeterreng. Når vegetasjonen kryper stadig lengre ned langs buksebeinet i takt med høydemetrene og naturen rundt deg preges av fjell og krattlyng, er du i fjellrypas rike.

Bra rypeterreng ved Hestebu i Njardarheim Kari Kvia Opstad
Rypeterreng ved Hestebu i Njardarheim
Jakthunder i Njardarheim Trond Gunnar Skillingstad

Ljosådalen - Njardarheims mest populære jaktfelt

Njardarheims aller mest populære rypejaktfelt er Ljosådalen. Aktuell hytte i dette feltet er Såvasshytta. Der kan du sitte ved stuevinduet, se fisken vake og høre lirypesteggen spille utenfor mens du koker morgenkaffen. Kanskje får du øye på noen reinsdyrbukker idet du går ut døra. Og akkurat da står du i noe av landets beste rypeterreng.

Rypejakta for lag i Njardarheim er basert på søknad og trekking. Dersom vi får ledige jaktfelt blir de solgt etter «førstemann til mølla»-prinsippet. Samtlige jaktkort til enkeltjegere blir også solgt etter samme prinsipp.

I Njardarheim har Statskog hele 17 hytter tilgjengelig for utleie via portalen inatur.no. Disse er midt i smørøyet av norsk natur.

Tre av hyttene, Urdalsbu, Såvasshytta og Sandvassbu, ligger i villreinens trekk- og leveområde. Hyttene er derfor stengt fra 1. april til 19. august for å gi villreinen mest mulig ro.

Såvasshytta i Ljosådalen - Njardarheim Kristian Eiken Olsen
Såvasshytta i Ljosådalen
Ljosådalen i Njardarheim - like ved Såvasshytta Kristian Eiken Olsen
Rypeterreng i Ljosådalen

Om Njardarheim

Slik finner du fram

Innfallsportene til Njardardheim er mange, og kan best bestemmes ut fra hvor langt du ønsker å gå. Den vanligste innfartsåren er med bil fra Ådneram i Sirdal eller Rysstad i Setesdal over Brokke-Suleskardveien til Rosskreppfjorden. Derfra kan du enten kjøre båt innover Rosskreppfjorden eller parkere bilen og ta beina fatt. Nedkjøringen til Rosskreppfjorden er stengt med bom. Nøkkel til bommen får du når du leier en av Statskogs hytter i Njardarheim.



Statskoghytter i nærheten