Hopp til hovedinnhold
Vinterjakt i nord
Jaktperler

Narvik

Magnus Beyer Brattli

Vinterens magiske jakt

De fleste pakker vekk våpnene når vinterens snødekke legger seg over vårt langstrakte land. Men snøfokk og minusgrader trenger ikke å være en hindring for ivrige jegere.

Årets høydepunkt

Det er noe helt spesielt med å jakte på vinteren. Lydene er færre og mer dempet. Dyrene oppfører seg annerledes og har ikledd seg vinterdrakt. Været kan være mer lunefullt. Følelsen av å være tilstede blir mer intens.

For en del jegere er vinterjakta årets høydepunkt, selv om det ikke er tiden for de største fangstene. Det er den helt spesielle opplevelsen som lokker.

Ski eller truger

For deg som ikke pakker ned jaktlysten til jul, er vinterjakt i Narvik noe du burde unne deg. Her kan du jakte både fjellrype, lirype og hare frem til 15. mars. Det er gjerne ski eller truger som gjelder som fremkomstmiddel.

Rivtind på grensa mellom Narvik og Lavangen Arild Bondestad
Rivtind på grensa mellom Narvik og Lavangen
Rype i mars, Troms John Lambela

Korte dager

Vinterjakt byr på helt spesielle utfordringer og skiller seg klart ut fra høstjakta. Terrenget er snødekt og vanskeligere å kjenne igjen. Dagene blir korte og temperaturen lav.

Fjellveiene, som du bruker ellers i året, er som regel ikke brøytet. Dermed må du ta deg inn i jaktfeltet på ski eller truger. Og hele tiden må du passe ekstra på, siden du aldri vet hva som skjuler seg under det snøkledte landskapet. Vinterjakt byr altså på helt særegne opplevelser.

Vinterjakt Magnus Beyer Brattli
Gammelhytta på Cunojavri i Narvik Arild Bondestad
Gammelhytta på Cunojavri i Narvik - mulighet for overnatting

Stort jaktområde

Narvikområdet har svært mange muligheter for småviltjakt, også vinterstid. Størrelsen på kommunen er 3 432 kvadratkilometer. Over halvparten av dette er høyfjellsområder. Statskog forvalter jakt og fiske i store deler av disse områdene.

Flere steder er det oppført hytter som skal gjøre det enklere å drive jakt. Mange ble bygd på 1930-tallet og fungerer som gode knutepunkt i store jaktområder. I tidligere tider var hagle det mest brukte våpenet, men nå er det stadig mer vanlig å bruke rifle på vinterjakt.

Aktuelle steder

Perioden fra midten av februar til jakta stenges i mars er svært attraktiv, dersom det er godt med rype i fjellet. Da eksponerer den seg på rabbene og du kan fort støte på store flokker med fjellrype.

Fjellbu i Skjomen, Bjerkvik, Beisfjord, Melkedalen og Kjøpsvik er alle aktuelle steder for vinterjakt på fjellrype i Narvik kommune.

Fjellrype ved Selkajavre i Narvik Arild Bondestad
Elvegårdstinden i Narvik Arild Bondestad
Elvegårdstinden i Narvik

Om Narvik

Slik finner du fram

Gode utgangspunkt for jakt er fra fylkesvei 761 (står 7572 på kartet) i Skjomen, fra E10 på Nygårdsfjell og Bjørnfjell eller fylkesvei 7570 i Beisfjord. Det er mulig å starte i Melkedalen i Ballangen fra fylkesvei 737 eller fra riksvei 827 til Kjøpsvik.