Hopp til hovedinnhold
Hare i sommerdrakt
Jaktperler

Meldalsskogene

Kjartan Trana

Harejakt i Trondheims bakgård

Jaktmarkene i Meldalsskogen ligger en knapp time fra Trondheim og er perfekt tilpasset harejakt.

Kanskje tar det minutter. Kanskje blir det helt bomtur. Håpet er at harehunden nok en gang skal klare det umulige; å spore opp haren fra dens lange nattevandringer.

Harejakt er kanskje mer enn noen annen jakt et samspill mellom jeger og hund. Uten hunden er jegeren så godt som sjanseløs.

Harejakt med unge jegere i Meldalsskogen Jan Havdal
Hare vinter Kjartan Trana

Losen går

Når losen plutselig går, stiger forventningene og sansene skjerpes. Haren spretter ut og forsøker hele tiden å avlede hunden slik at den skal miste sporet. Innimellom kan det bli stille, men så finner den sporet igjen.

Så mye som en time kan gå før posteringen starter. Med GPS-sporing på hunden peker det seg ut noen steder hvor haren har passert flere ganger. Så handler resten om å stå urørlig og vente. Som regel blir man lurt. Men noen ganger lykkes planen. Dette er jakta for gode hunder og dyktige jegere.

God harebiotop

Om du er harejeger, nikker du anerkjennende til granskog og tette plantefelt med blandingsskog, fordi det gir haren gunstig beskyttelse mot rovfugl. I slike områder er det også mer krevende for en annen harejeger, nemlig reven.

Samtidig finner du også noen åpne myrer og plasser innimellom som passer godt til postering. Terrenget er småkupert og uten snaufjell. På alle måter er dette en svært god og lett tilgjengelig harebiotop.

Flott høstjakt

Det aller beste er kanskje likevel at du kan jakte hare her mens skogen er på sitt vakreste. Hos mange har elgjakt prioritet, slik at harejegerne må vasse i en halvmeter snø før de får tilgang. Hos Statskog, også her i Meldalsskogen, praktiseres samjakt. Det betyr at harejegeren er like velkommen som andre fra og med 10. september, men det er absolutt lurt med litt samsnakk når det skal skje samjakt. Harejakta her varer ut februar.

Mens du eller et helt jaktlag koser dere med historier rundt bålet i påvente av losen, kan du driste deg til å prøve fiskelykken. Det er mange gode fiskevann her, men det kan vi fortelle mer om en annen gang.

God tur!

Om Meldalsskogene

Slik finner du fram

Et av landets mest attraktive harejaktområder finner du bare en knapp time fra Trondheim. Meldalsskogen -arealet på Gravrok og Buan - er lett å komme til, både høst og vinter. Man kan kjøre inn til terrenget fra alle kanter. Samtidig er det få grusveier som kan skape problemer for sporhunden inne i selve jaktområdet, og ikke minst er det stort; hele 44 000 dekar. Jakta kan egentlig starte fra der du parkerer bilen.

Fra Trondheim:

Kjør E6 sørover til Hovin. Ta fylkesvei 6492 i retning Hølonda. Ta av og kjør Sæterdalsveien, fylkesvei 6614, i retning Løkken og følg denne til Myrahåggån. Ta av bomveg til høyre i retning Storbuan. Parkere før du kommer til Litjbuan. Da er du midt i jaktterreng for både hare og skogsfugl.

Alternative innfartsveier:

Adkomst fra Hovin via Sæterdalsvegen. Her kan du starte jakta fra vår parkeringsplass på nordsida av Trevja ved Grutsetra, fra vår parkeringsplass ved Blomlia. Fra Myrahåggån går bomvegen Fjellheimvegen inn mot Storbuan. Vår parkeringsplass i Høydalen langs bomvegen Høydalsvegen.

Adkomst fra Løkken Verk via bomvegen Bustadvegen.

Adkomst fra Svorkmo via Stavlimoen og videre bomvegen Bustadvegen.