Hopp til hovedinnhold
Stor Rosni vatnet i Sulitjelma
Fiskeperler

Stor-Rosnivatnet

Jan Erik Hansen/tursiden.net

Ørretparadis i Junkerdalen

Stor-Rosnivatnet i Saltdal har diger ørret som er så rød i kjøttet at selv de feteste elvelaksene blekner i forhold.

Stor og rød

Kanskje er det nettopp her du skal lande din første fjellørret over to kilo. Ikke bare er fisken fantastisk. Her snakker vi om Junkerdalen nasjonalpark i Nordland som er en flott naturopplevelse.

I hjertet av høyfjellterrenget i Salten byr Stor-Rosnivatnet på mer enn fisk. Vi snakker stor fisk. Skikkelig stor. Statskogs undersøkelser viser at vannet har fjellørret på over tre kilo!

Ørreten her kan best beskrives med to ord: Stor og rød. Storfisken i dette vannet skilter med en rødfarge som knapt er til å tro. Nøye kultiveringstiltak har gjort at både kvaliteten og trivselen til fisken i vannet er svært høy.

Ørretfangst Are Hals
Stor ørret Jan Erik Hansen/tursiden.net

Sølvfargede sluker og spinnere med en vekt på rundt fem til sju gram er et sikkerstikk i Stor-Rosnivatnet, skal man tro fiskere som er kjent med vannene området. Hvor du velger å stå langs vannkanten har ikke veldig stor betydning, men fisken er nok mest bitevillig i en av de mange vikene.

Her kan du også fiske med flue. I så fall anbefaler vi at du tar frem fluestanga når den vårsultne ørreten våkner i takt med at insektsklekkingen setter fart.

På UT.no finner du detaljerte rutebeskrivelser over oppmerkede stier og hvilke fiskevann som ligger i området. Vatnet omtales også som Stor-Rosnavatnet.

Stor ørretfangst Steinar Johansen
Daudvatnet i  Junkerdalen mellom parkeringsplassen på Stor Rosni og Balvatnet Jan Erik Hansen/tursiden.net
Daudvatnet i Junkerdalen mellom parkeringsplassen på Stor-Rosnavatnet og Balvatnet

Isfiske med telt

De fleste fisker her om sommeren, men vi kan absolutt anbefale isfiske også. Spenn på deg skiene, pakk sekken med isfiskestang, maggot, isbor og nistemat og nyt en fin vinterdag i fjellet. Vegen til vannet blir litt lengre, siden veien ned til Balvatnet ikke brøytes om vinteren. Husk å ha ispiggene rundt halsen, dersom uhellet er ute!

Vær oppmerksom på at det ikke er lov å fiske på isen i Dobakkstilla. Se gjerne fiskeregler for Troms på våre nettsider.

Blåser fort opp

Været på fjellet kan gå fra idyll til inferno på kort tid. Dette gjelder også for området rundt Stor-Rosni. Ha med godt med klær og mat, og vurder gjerne å ta med et enkelt telt. Nærmeste hytte til Stor-Rosnivatnet er Coarvihytta, som ligger i nærheten av Balvatnet.

Isfiske Voummajavri Jan Erik Hansen/tursiden.net
Pilk og isfiske - fisker slapper av Jan Erik Hansen/tursiden.net

Om Stor-Rosnivatnet

Slik finner du fram

Sommerstid starter du turen fra parkeringen ved Balvatnet. Bilvei fra Sulitjelma. Herfra følger du turstier i fem lettgåtte kilometer før du kommer til Stor-Rosnivatnet. På vegen passerer du flere innsjøer og små vann som byr på større ørret enn man skulle tro.

Det er mulig å leie båt av Sulitjelma jeger og fiskerforening til bruk i Stor-Rosnavatnet. Tilbudet heter "Båt 1 Rosna Suvi 460" på inatur.no.