Hopp til hovedinnhold
Sjettevatn på Hamaroy
Fiskeperler

Sagvassdalen

Kjell Fredriksen/fotoinord.no

I Hamsuns rike

Knut Hamsun lot seg fortrylle av naturen i Sagvassdalen i Hamarøy. Ta med deg fiskestanga inn i storslått natur.

Hyllest til naturen

Hamarøy er en naturperle av de sjeldne. En bedre totalpakke skal du nemlig lete lenge etter. I en radius på et par kilometer finner du flere fantastiske fiskevann omkranset av vakker natur og fine turstier. Og du kan faktisk kjøre bil inn til smørøyet av området.

Historien til Hamarøy røper at flere har latt seg inspirere av denne naturen. Den mest kjente av disse er definitivt nobelprisvinneren Knut Hamsun. I perioder av sitt liv bodde den verdenskjente forfatteren på gården Kråkmo, som ligger et lite steinkast fra Sagvassdalen. Her skrev han deler av boka Markens Grøde, romanen som ofte blir beskrevet som Hamsuns hyllest til naturen.

Sjettevatnet - nedre ende Kjell Fredriksen/fotonordfra.no
Nedre ende av Sjettevatnet Kjell Fredriksen/fotonordfra.no

Femte, Sjette og Sjuendevatn

Utvalget av fiskevann her mangfoldig. Både Femte-, Sjette-, og Sjuendevatnet byr på rike muligheter for fiske og friluftsliv. Alle vannene huser ørret av meget god kvalitet og størrelse, og det er gode muligheter for å få seg en ørretmiddag.

Sjettevatnet omtales ofte som et perfekt fiskevann for de minste i turfølget, og du kan kjøre helt fram til vannet. Her er fisken bitevillig og det er ofte enkelt å få fisk. Selv om ørreten i dette vannet ikke er blant de største, er kvaliteten upåklagelig.

Det viktigste er uansett at de minste fiskerne kan vende hjem med flotte fiske- og naturopplevelser i sekken. Her er det også satt opp en gapahuk med ildsted.

Fra Sjettevatnet kan du gå en nydelig, klopplagt sti til Sjuendevatnet.

Klopplagt sti fra Sjettevatn til Sjuendevatn Tore Veisetaune
Klopplagt sti fra Sjettevatn til Sjuendevatn
Utsikt fra Kråkmotinden mot Sjette og Sjuendevatnet t.v. Kjell Fredriksen/fotonordfra.no
Utsikt fra Kråkmotinden mot Sjette og Sjuendevatnet

Topptur og fiske

Har du lyst på et overblikk, kan du ta turen opp på Kråkmotinden (923 moh). Dette er en populær destinasjon for turgåere. Den vanligste vegen opp til toppen er fra Kråkmo. Er du mer turvant, kan du også velge vegen opp fra Sjuendevatnet.

Selv om det er fisken du er ute etter, kan det hende at du blir fristet til å legge høstjakta hit også. Her er det både lirype, fjellrype, storfugl, orrfugl og hare.

Lokale jeger- og fiskerforeninger har hytter og båter til utleie ved Femte-, Sjette- og Sjuendevatnet.

Om Femte, Sjette og Sjuende vatn

Slik finner du fram

Turen til Sjettevatnet er en ren utfluktstur, da du kan kjøre helt frem. Som bilvei kan den være noe smal og hullete. Ønsker du en liten gåtur, kan du kjøre av fra E6 ved avkjørselen til Femtevatnet, parkere her og starte gåturen. Du finner avkjørselen rett vest for Kråkmotinden, ca 1 km etter Kråkmogårdene når du kommer nordfra. Det er ca 700 meter opp til Femtevatnet og 2,5 km opp til Sjettevatnet. Det er god "spaservei" oppover langs elva, og dette gjør turen til en fin spasertur under vestsiden av Kråkmotinden.

Om vinteren kan du bruke skiene på den samme etappen.