Hopp til hovedinnhold
Øvre Valnesfjord og Sætervatnet
Fiskeperler

Sætervatnet

Tore Veisetaune

Vintereventyret Sætervatnet

Sætervatnet er et vakkert og familievennlig vintereventyr. Hit strømmer små og store for å oppleve vinterlandet i sin skjønneste form. Her er det verdt å prøve fiskelykken på isen.

På ski til isfiske

Vinterglede, snø, langrenn og isfiske er ord som for alltid vil bli forbundet med Sætervatnet i Sjunkhatten nasjonalpark i Fauske kommune. Årsaken er svært enkel: Dette vannet har i generasjoner vært et mål for de som jakter fiskeopplevelser vinterstid.

Sætervatnet er definitivt mest attraktivt om vinteren. Her snakker vi om godt preparerte skispor i lettgått terreng. De aller fleste er i stand til å ta seg fram for egen maskin. Området er naturskjønt, og denne skituren vil peke seg ut som en fin opplevelse uansett alder.

Både røye og ørret

Vannets helt spesielle kvaliteter for isfiske gjør at mange tar turen hit. Det er altså ikke hit du drar for å være helt alene. Liten plass blir det likevel ikke. Vannet er mer en stort nok til alle.

Har du litt flaks, får du både røye og ørret. Noen pakker den ned i sekken, andre lar seg friste til å steke fangsten i løpet av turen.

Isfiske Magnus Beyer Brattli
Isfiske i nord Jan Erik Hansen/tursiden.net

Fiske og leik i Familiedalen

Fisken har fin størrelse, byr på svært god kvalitet og er rød i kjøttet. Fiskeutstyret kan gjerne være så enkelt som mulig. Har du pakket sekken med isfiskestang eller pilkestikke, maggot, isbor og niste er du godt skodd for en flott dag på Sætervatnet. Husk å ta med en forlenger på isboren da isen utpå vinteren kan være tykk og bestå av flere lag is og sørpe.

Oppkjørte skispor leder deg fram til målet fra parkeringsplassen ved helsesportsenteret i Fridalen. Ganske tidlig i skiløypa vil du passere et nedlagt gårdsbruk før løypa dreier utover ei åpen slette. I enden av denne strekka deler skiløypa seg, og du skal følge løypa ned mot elva.

Underveis passerer du et område som heter Familiedalen, som er velegnet for en stopp. Her er det mange som steker vaffel på bål, nyter vintersola og lager akebakker.

Og som alltid er det en liten hake mot slutten. Du må nemlig opp en lang, svak stigning helt mot slutten. Når den er unnagjort, har du nådd målet!

Sætervatnet i Sjunkhatten nasjonalpark Turmikkel
Besøkende i Familiedalen Tore Veisetaune
Familiedalen

Om Sætervatnet

Slik finner du fram

Sætervatnet ligger i Sjunkhatten nasjonalpark i Fauske. Oppkjørte skispor leder deg fram til målet fra parkeringsplassen ved helsesportsenteret i Fridalen. Ganske tidlig i skiløypa vil du passere et nedlagt gårdsbruk før løypa dreier utover ei åpen slette. I enden av denne strekka deler skiløypa seg, og du skal følge løypa ned mot elva.