Hopp til hovedinnhold
Nutevatn i Njardarheim
Fiskeperler

Nutevatnet

Jon Erling Skåtan

Fjellørret av fineste sort

Nutevatn i Nardarheim ligger i hjertet av fjellørretens rike. Reisen dit er et strabasiøst eventyr, og du ender midt i villreinens rike.

Njardaheims flotteste fiskevann

I et landskap formet av isbreene for tusenvis av år siden kan du la deg fortrylle av vakker natur og godt fiske. Her kan du nyte fjellets ro og lunefulle omskiftelighet. Digre kampesteiner står stødig rundt deg i Europas sørligste villreinområde. Sjansen for et møte med reinen er stor.

Her er du helt alene. Bortsett fra ørreten som du forsøker å få på wobbleren, mens villreinen kikker nysgjerrig på deg fra den andre siden av vannet. Storørret fra Nutevatn er drømmen.

Nutevatn – eller Urdeviksvatnet som vannet heter på kartet – er et av Njardarheims flotteste fiskevann. Når vinteren løsner grepet og lar sommeren slippe til tidlig i juni, starter fiskesesongen for alvor i området.

Fangst i Nutevatn i Njardarheim Jon Erling Skåtan
Utsikt over Nutevatn i Njardarheim Jon Erling Skåtan
Utsikt over Nutevatn

Krevende, men flott

Mange bruker haspelstang, gjerne med en blå-grønn wobbler eller tradisjonelle spinnere. Ørreten gjemmer seg ofte i de mange buktene på det to kvadratkilometer store vannet. Garn er tillatt, men du må bringe det med deg selv og det må ha maskestørrelse under 32 millimeter.

Ferden til Nutevatn er noe krevende, men er også en flott opplevelse. Turen opp går til lands og til vanns og ender nesten i skyene i høgfjellsområdet i Setesdal Vesthei/Ryfylkeheiene.

Fangst i Nutevatn i Njardarheim Jon Erling Skåtan
Fisker og fangst i Nutevatn i Njardarheim Jon Erling Skåtan

Lettgått tur over tregrensa

Ferden til Nutevatn er noe krevende, men er også en flott opplevelse. Turen opp går til lands og til vanns og ender nesten i skyene i høgfjellsområdet i Setesdal Vesthei/Ryfylkeheiene.

Foretrukket innfartsåre er båt over Rosskreppfjorden. Etter å ha fortøyd båten, venter deg deg nå nesten to timers gange til Nutevatn, men heldigvis er det ganske lettgått terreng. Tregrensa har du for lengst passert. Kun en og annen krekling- og blåbærbusk greier å livnære seg her. Fiskevann er det flust av på veg til Nutevatn. Du kan godt prøve fiskelykken både i Gjuvvatnet og Botsvatnet.

I Kilen-vika i Botsvatn ligger en båt som tilhører Statskog. Denne kan du fritt bruke for å ro over vannet. Tvers over Botsvatn får du øye på en trang elvepassasje med navn «Snorrevadi».

Bak der dukker et nytt fiskevann opp. Du har endelig kommet fram til fiskeperlen langt inne i fjellet som skiller øst fra vest. Velkommen til Nutevatn!

Om Nutevatn

Slik finner du fram

Den vanligste innfartsåren er å kjøre båt opp Rosskreppfjorden fra sørenden av vannet. Her kan været snu raskt, derfor anbefales bruk av en sjødyktig båt. På veg opp gjør du klokt i å følge fylkesgrensa mellom Rogaland og Agder. Båten parkeres på vestsiden av fjelltoppen Grønelifjellet (1073).