Hopp til hovedinnhold
Badajarvi
Fiskeperler

Kvænangen

Jan Erik Hansen/tursiden.net

Storslått røyefiske i Kvænangen

Kvænangen er som skapt for den eventyrlystne fiskeren, et røyeparadis i vilt fjellandskap.

Perle for røyefiske

Du kjenner at vinden drar deg lett i håret og merker at sola prikker i nakken mens du hiver etter pusten i den siste lange kneika. Du når toppen, og under fjelltoppene i horisonten ser du flere fiskevann enn du greier å telle.

Med ett kjennes sekken mye lettere ut og veien frem blir mye kortere. Nå er det fiskestanga og fjellet som gjelder.

Svært mange muligheter

Det er slett ikke usannsynlig at det føles nettopp slik å utforske Kvænangen-området i Troms. Et raskt blikk på kartet er nok til å forstå at fjellområdene rundt Kvænangsbotn har flust av fiskevann. Selv med flere uker til rådighet rekker du nok ikke å besøke alle fiskevannene i dette området.

Selv for de garvede sportsfiskerne

Med alt fra fjære til høyfjell byr Kvænangen på unike muligheter for et rikt og variert friluftsliv. Likevel er det nok røyefisket som lokker mange hit.

Så godt som samtlige vann huser fisk av fantastisk kvalitet og høvelig størrelse. Selv de mest garvede sportsfiskerne finner de opplevelsene de lengter etter her.

Goddejav'rrit i Kvænangen Jan Erik Hansen/tursiden.net
Med storrøya på kroken i Flintfjellet. Stian Yttergård/veidemannsblod.no

Etter stigning venter fiskevann på fiskevann

Kvænangsbotn ligger for dine føtter. Fra parkeringsplassen kan du følge en merket tursti fram til hytta Gærbethytta (også kalt Gærbikkhytta), som ligger ved Gærbetvatnet (også kalt Gærbikkvatnet) . Dette er i seg selv et utmerket fiskevann og for mange et godt stoppested med fin beliggenhet og flott natur. Gåavstanden er omtrent fire kilometer langs kjørespor til det første vatnet og passer perfekt for dagstur eller familietur. Har du litt tung sekk, kan likevel turen bli litt strabasiøs, så du kommer til å kjenne at hjertet jobber.

Vil du dra høyere til fjells, er følgende rute en god måte å komme seg dit på: Halvvegs til hytta Gærbethytta vil du kunne følge en anleggsvei opp fjellsiden og rett inn i hjertet av fjellet.

Når du har besteget høydemetrene opp til toppen vil du etterhvert støte på en sti som fører deg inn til et område med veldig mange fiskevann. Du velger selv om du slår leir ved det første og beste vannet, eller om du vil utforske området ytterligere. Her kan du nyte livet i ukesvis med fiske i små elver, bekker og vann.

Nesten fiskelykkegaranti

Fisken i Kvænangen er ikke veldig kresen. Den biter på det meste. Du trenger verken ny fiskestang eller skinnende spinnere. Bruk det utstyret du har, og vi kan så godt som garantere at du får fisk.

Du kan godt dyrke fluefiske her, men stang og sluk er nok oftere i bruk for å fange de største røyene. Flere av vannene her er svært grunne, så det er lurt å ha med noen ekstra sluker i skrinet.

Røyefangst i Kvænangen Jan Erik Hansen/tursiden.net
Grove royer Flintfjellet Kvaenangen Stian Yttergaard Stian Yttergård/veidemannsblod.no

Badajav'ri - check!

Om eventyrlysten fører deg enda lengre til fjells, blir trolig neste stoppested vannet Badajav'ri. Badajav'ri er kilden til det som blir Kvænangenselva, og er et vann med sagnomsust fiske.

For å komme deg hit, kan du følge kjørespor som du treffer på om du følger den stien du tok for å komme deg opp på fjellet. Sporene stammer fra reindrifta og vil lede deg inn til Sneddet-lahku og videre inn til Badajav'ri. Det er nok en hel dags vandring å komme fram, men belønningen er stor når du endelig når målet.

Turen langs kjøresporene fra snaufjellet til Badajav'ri er rundt 30 kilometer. Det finnes imidlertid en alternativ rute som du absolutt bør vurdere.

Hvis du legger kursen sørover når du kommer på snaufjellet kan du oppnå minst to ting på en gang. Du går i et fantastisk flott naturterreng med et mylder av gode fiskevatn og du korter inn ruta med ei god mil. Du korter nok ikke inn tida - det skal jo fiskes underveis også!

Ikke for nybegynnere

Fisket i Badajav'ri er eksepsjonelt, og trolig får du området helt for deg selv. Men Badajav'ri-området byr også på krevende terreng. Dette er ikke en tur for nybegynnere.

Her finnes verken trær, rasteplasser, hytter eller annet som gir ly. Været kan skifte på svært kort tid, og man skal vite hva man gjør dersom man setter ut på en lang ferd i fjellheimen i Kvænangen. Du må vite hvordan man leser kart og bruker kompass, og du bør ha litt grunnkunnskap om hvilke utfordringer fjellet plutselig kan by på. Du må selv bære med deg utstyret du har behov for.

Du skjønner det sikkert nå: Ikke start med en tur langt inn i fjellene i Kvænangen. Men den bør absolutt stå på bucket-lista di!

PS: Badajv'ri er kun en av perlene i dette fjellområdet. Her ligger vatna som perler på en snor, og det er faktisk mange av dem som kan måle seg med Badajav'ri når det gjelder størrelse og kvalitet på fisken. Det er lov å la seg friste.

Om Kvænangen-området

Slik finner du fram

Den vanligste innfartsåren til Kvænangen-området er fra parkeringen ved slutten av Gearbbetveien i Kvænangsbotn. For å komme hit tar du av fra E6 i Sørstraumen og følger fylkesveg 367 i om lag 24 kilometer til du kommer til Bjørkenes. Knappe 300 meter etter brua over Kvænangselva går det en skiltet skogsbilveg inn til høyre. Vegen er kjørbar fram til parkeringsplassen (se avmerket kart).

Planlegger du turen hit i august, kan du kjøre ca. 30 km inn på fjellet fra kraftstasjonen i Kvænangsbotn langs en anleggsvei med varierende standard. Herfra kan du labbe ca. 10 km til drømmevatnet.