Hopp til hovedinnhold
Ørret
Fiskeperler

Blerekvatnan

Istock/photographer3431

Tusenvannslandet

Blerekområdet er et lett tilgjengelig eldorado av muligheter for den som vil prøve fiskelykken. Det er godt egnet for en dagstur. Eller kanskje frister det med en ukelang vandring i magiske omgivelser?

Blerekområdet

Blerekområdet – eller Blerekan, som området gjerne kalles lokalt, består av et utall vann og tjern heklet sammen med elver og bekker. Takket være ivrige bøttebærere på 50-tallet er det fisk i nær sagt hver en pytt i området. Det er mest ørret her, men det finnes også røye i deler av vassdraget.

Området er lett tilgjengelig, så en rask ettermiddagstur er faktisk fullt mulig. Men Blerek ligger også til rette for lange vandringer i lettgått terreng på rundt 700 meters høyde. Selv med flere uker til rådighet blir du ikke ferdig med å utforske alle vannene. Og skulle det blåse for friskt rundt teltveggene og du lengter hjem, er det ingen omfattende ekspedisjon tilbake til bilen.

Fisketur til Blereken Magnus Beyer Brattli
Fiske i Blerekelva i Virvassdalen Magnus Beyer Brattli

Finn ditt eget paradis

Det kan oppleves som litt bratt i starten, men vel oppe skjønner du hvorfor dette er så populært. Her åpenbarer det seg et fantastisk landskap, med majestetiske Junkeren (1459 moh) i sør og små vatn så langt øyet kan se. Takket være et småkupert terreng kan du enkelt finne deg ditt eget lille bortgjemte paradis, slenge ut snøret, finne litt stikkende sofakomfort i lyngen og bare nyte livets lyse sider. Du er omgitt av gråsprengte bergnabber, knatter og snøflekkete fjellsider.

Akkompagnert av klukkende vann på nær sagt alle kanter kan du la timene gå ved ditt eget tjern, eller oppsøke nye muligheter. Selv om mange besøker området, er det så mange vann her at du lett finner et som du har for deg selv.

Det fiskes i Blerekvatna i Virvassdalen Magnus Beyer Brattli
Kvepsendalstjønna i  Virvassdalen Magnus Beyer Brattli

Både stort og smått

Blerekområdet byr på fin fisk i både store og små vatn. Fiskesesongen på barmark er først og fremst juli og august, for snøen ligger lenge her og kommer tidlig. Ørreten holder svært høy kvalitet i området, og størrelsen kan gå godt over kiloen. Storfisken er i de store vannene, men finnes absolutt også i flere av de mindre.

Veldig mange bruker mark eller spinner, men sluk og flue fungerer også utmerket. Hvilket vann og hvilket utstyr som får ørreten til å bite akkurat når du står der og nyter utsikten, må du nesten prøve ut selv. Her er skrønene og fasitene like mange som fiskerne.

Har du lyst til å ramme inn turen med en hytteovernatting, kan du sjekke ut hytta til Rana fiskerforenng "Blerekbu" på inatur.no.

Om Blerekområdet

Slik finner du fram

Den enkleste innfallsporten til Blerekområdet finner du ved å kjøre E6 nordøstover til Krokstrand/Elvmøtheia. Der tar du av og kjører sørover i Virvassdalen til du møter parkeringsplassen ved Kaffebekken. Derfra har du om lag en times gåtur opp til Holmtjønna, som er det første store fiskevatnet du møter. At det er så lett å komme seg hit er en av grunnene til at området er blant de mest populære turmålene for både jegere, turfolk og fiskelystne i alle aldre.