Hopp til hovedinnhold
Bjørkvatnet i Limingen, Røyrvik - kveldssol
Fiskeperler

Bjørkvatnet

Steinar Johansen

På taket av Trøndelag

Milelang blautmyr trenger ikke å ligge som ei blytung sperre mellom deg og flotte fiskeopplevelser. Sagnomsust fiske i Bjørkvatnet kan nærmest foregå fra førersetet.

Topp tilgjengelighet

På det mektige Steinfjellet i Røyrvik kommune snirkler fylkesvei 773 seg gjennom et område hvor mulighetene står i kø. Når du er kommet så høyt at du føler at det meste av Trøndelag ligger under deg, da ligger veien ganske tett opp til Bjørkvatnet. Lettere tilgjengelig fiskevann skal du lete lenge etter.

Storfisk

Timelang trasking er nok det eneste du går glipp av, faktisk. For her snakker vi om et fiskevann av ypperste slag, både når det gjelder ørret og røye. Det er bra med fisk her, den er bitevillig på de rette tidspunktene og den kan bli stor. Skikkelig stor.

Kanskje lister du deg ned når morgendisen letter og prøver lykken med en spinner du håper bringer lykke. Eller kanskje liker du kombinasjonen stillhet og spenning etter å ha slengt ut mark og dupp som bare venter på å skape ringer i vannet.

Bjørkvatnet i Limingen, Røyrvik - flott røye Steinar Johansen
Bjørkvatnet i Limingen, Røyrvik - med telt på fisketur Steinar Johansen

Båt og oter

Fiske fra land fungerer absolutt. Mange steder rundt vannet er det imidlertid veldig langgrunt, noe som gjør at du må lete litt etter de gode fiskeplassene.

Hvis du låner en båt, åpnes andre unike muligheter. Det ligger fire båter der som du kan leie via Røyrvik auto. Da står du godt rustet til å la markdraget gå langs bunnen. Plutselig biter det på røye, og den kan være stor. Bjørkvatnet er nemlig aller mest kjent for ”storrøya”.

Ørretfiske med oter er også utrolig spennende, men tillatt i ganske få vann. Har du først leid båt i Bjørkvatnet, bør du absolutt vurdere å ta med deg oter. Her er det nemlig lov, og oterfiske kommer jo nesten med fangstgaranti!

Bjørkvatnet i Limingen, Røyrvik - fisker Steinar Johansen
Bjørkvatnet i Limingen, Røyrvik Steinar Johansen

Mange muligheter

Med en slik fiskeperle følger det selvfølgelig også med noen utfordringer. Vi snakker om et område høyt til fjells hvor blikkstille vann blir til frådende bølger på kort tid når været slår om. Vannet er også svært grunt i enkelte områder. Ifølge kjentfolk er ikke vannet dypere enn 11 meter på det dypeste. Dermed kan det også til tider være krevende å fange røya som liker seg godt i kaldere vann.

Det beste fisket henger nok sammen med temperaturen i vannet. Midt på sommeren er det ikke optimalt. Fra isen går i mai til et godt stykke ut i juni er det ofte godt fiske. Det samme gjelder når vi kommer litt godt ut i august. Mange kombinerer også rypejakt og fiske i Bjørkvatnet.

Det var dit de gikk...

Forresten – skulle du likevel ha lyst til å svette litt i jakten på fiskeopplevelser kan du gå innover fra sørsiden av Bjørkvatnet, teste Sørvatnet på veien og etter et par timer komme fram til Stortromsvatnet og Litjtromsvatnet. Det var dit de gikk, de karene som virkelig visste om fisket i Røyrvik. Nå er det nesten ingen der inne og fisker. Men storfisken er der fortsatt…

Rype Kjartan Trana
Baalkaffe Geir wagnild Geir Wagnhild

Bjørkvatnet

Slik finner du fram

Bjørkvatnet ligger i Røyrvik kommune i Trøndelag - i grensefjella mellom Røyrvik og Lierne. Følg E6 til Brekkvasselv i Namsskogan kommune. Ta av og følg rv 773 mot Røyrvik.