Hopp til hovedinnhold
Fangst i Nutevatn i Njardarheim
Jon Erling Skåtan
Jakt og fiske

Typisk norsk?

Tgs 181213 130547
Trond Gunnar Skillingstad

Nordmenn er verdensmestere i jakt, fiske og friluftsliv. Eller? Integrering rundt jakt, fiske og friluftsliv kan bli avgjørende.

En fersk podcastepisode er sluppet med tittelen "Typisk norsk". Knut Johan Ruud setter mer enn gjerne det hele på spissen.

- Man jakter jo fugl over hele verden. Det er ikke bare vi som gjør det. Vi har nok mye å lære jaktteknisk av andre og ikke minst om tilberedning. En klassisk norsk måte er jo å drepe noe som i utgangspunktet smaker fabelaktig. Så lar vi det ligge i en gummistøvel til du må ha hjemmebrent og bacon for at det skal bli menneskemat, sier Ruud.

For de privilegerte

Fagsjef i Statskog, Jo Inge Breisjøberget, understreker at jakt og fiske har en sterk allmenn aksept i Norge, men slik er det ikke nødvendigvis i landene som mange innvandrere kommer fra.

- Du skal ikke langt ut i verden før dette med jakt og fiske er forbeholdt noen få. Tradisjonene er knyttet til en overklasse av privilegerte, sier Breisjøberget og får følge av informasjonssjef Espen Farstad i NJFF:

- Tre av fire nordmenn er positiv til jakt. Den støtten må ikke tas for gitt. Vi kan ikke ha store grupper i samfunnet som ikke blir integrert i denne viktige aktiviteten. Da vil vi ikke greie å opprettholde aksepten i samfunnet i framtida, sier Farstad.