Hopp til hovedinnhold
Senja
©J-R.Samuelsen/naturibilder.com
Senja

Et Norge i miniatyr

Portrett
Anne Berit Flo

Fra vilt kystlandskap til høgfjellsområde. På Senja har du alt. Her kan du rusle barbeint med sand mellom tærne i postkortvakkert fjordlandskap med endeløse hvite strender. Eller du kan knyte fjellskoene og klyve opp på de eventyrlige toppene som stiger majestetisk opp fra fjorden og nyte utsikten. Et tverrsnitt av storslagen norsk natur finner du på landets nest største øy, Senja.

Sør på Senja ligger Ånderdalen nasjonalpark. Her finner du spisse fjelltinder, glitrende innsjøer, klukkende elver og sjelden urskog. Den usedvanlig store bestanden av kystfuru er en av årsakene til at Ånderdalen ble vernet i 1970. Her kan du spise matpakken din under noen av kjempefuruene som er over 500 år gamle.

Nasjonalparken kan tilby nordnorsk kystlandskap på sitt beste, med urskog i dalstrøket og snaufjell med granitt i vest og nord. Rundt 90 fuglearter har sitt hjem i nasjonalparken og flere av artene hekker her, blant annet sangsvane, storlom og grågås.

Nordlys på Senja ©J-R.Samuelsen/naturibilder.com

Motsetningenes møteplass

En flott tur som tar deg fra fjord til høgfjell på en dag, er turen fra Gjeska i Torsken kommune til Åndervatnet i Tranøy kommune. Fra Gjeska har du en fabelaktig utsikt over Sifjorden, der havet møter spisse tinder og kystlandskap. Turen går forbi brusende fosser, og med en moderat stigning er dette er tur som passer for de fleste. Med utsikt over karakteristiske topper som Kolkjerka og Kvænan, som er Senjas tredje høyeste fjell, kan du nyte et sceneskifte av de sjeldne. Turen egner seg både i sommerens varme lyng og om høsten med et fyrverkeri av farger.

Stien er godt merka og turen er en fin dagstur på 12 km. Når du er framme ved Åndervatnet, kan du overnatte i en nylig restaurert gamme eller ei ny bu som Statskog har satt opp. Begge overnattingsstedene har to sengeplasser og en uforglemmelig utsikt. Her kan du nyte stillheten og ta inn over deg dagens inntrykk fra fjord til fjell.

Velkommen til et storslagent sceneskifte!

Småviltjakt på Senja ©J-R.Samuelsen/naturibilder.com