Hopp til hovedinnhold
Haldammen på Finnskogen
Thomas Xavier Floyd
Finnskogen

Suset fra de dype skogene

Portrett
Anne Berit Flo

Velkommen til en vandring i et unikt historisk miljø. Kulturminnene ligger tett i de store, rolige skogområdene. Finnskogen kalles for de dype skoger, og suset fra trekronene vil gi deg en egen ro i kropp og sinn. Her får du friluftsliv med trivselsgaranti.

I Finnskogen møter du store bølgende, skogkledde åser, langstrakte myrområder og innsjøer og tjern som blinker som perler i landskapet. Alle de fire store rovdyrene har tilhold i disse skogområdene. Er du oppmerksom når du ferdes, ser du kanskje spor etter bjørn, ulv, jerv eller gaupe.

Finnskogleden er ei merka rute som ble etablert i 1992. Gjennom hele 240 kilometer tar den deg gjennom dette vakre skoglandskapet på begge sider av riksgrensa, hvor du med jevne mellomrom kommer innom overnattingssteder. Leden følger de gamle stiene laget av dyr og finner. Den starter ved Morokulien i Eidskog kommune og ender i Søre Osen i Trysil kommune.

Finnskogleden går gjennom flere av Statskogs eiendommer, blant annet Varald statsskog. Her kan du foruten å overnatte i åpne koier eller turisthytte, også bo i Statskogs utleiehytte Nordre Borthuskoia. Du passerer flere gamle finne-boplasser, der de artsrike blomsterengene fortsatt holdes i hevd. Finneplassen Abborhøgda er verdt et besøk både ut fra botaniske og ikke minst kulturhistoriske interesser.

Fyllerud - utleiehytte i Gravberget Thomas Xavier Floyd

Kulturminner for livet

Finnskogen er det spennende natur- og kulturområdet på begge sider av riksgrensa i Hedmark og Värmland. Navnet Finnskogen stammer fra 1500-1600-tallet da området ble befolket av innvandrere fra Savolax og Tavastland i Finland.

Nesten overalt kan du finne gamle kulturminner fra den skogfinske kulturen gjennom blant annet hundrevis av stedsnavn med finsk opprinnelse. Under folketellingen i 1930 ble 345 personer i Grue og Vinger regnet for finner. Sammen med et rikt dyre- og fugleliv, gjør innslaget av kulturminner Finnskogen til et spennende terreng å vandre i, både for de som skal gå langt og småbarnsfamilier som ønsker kortere turer. I disse skogene har mennesker vandret på stiene lenge før grenser og nasjoner eksisterte.

Et eldorado for friluftsliv

Finnskogen er et eldorado for bading, fiske, sykling og friluftsliv. Det historiske bakteppet gjør Finnskogen til et ekstra spennende område for oppdagelsesturer i natur og kultur. Finnskogen er perfekt for deg som søker roen og ønsker å komme litt vekk fra hverdagsrutinene.

God tur inn i sagnomsuste Finnskogen!

Finnskogen Torkel Skoglund Torkel Skoglund