Hopp til hovedinnhold
Svartisen - Austerdalsisen
Magnus Beyer Brattli
Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark

​Svartisen i Rana​

Portrett
Anne Berit Flo

Ved Polarsirkelen i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark finner du Norges nest største isbre. Med sine 60 brearmer strekker den massive Svartisen seg utover landskapet. Den mest kjente brearmen er den imponerende Austerdalsisen.

En tur til Austerdalsisen gir en naturopplevelse helt utenom det vanlige, og det er slett ikke umulig å få til. Det går turbåt fra veienden/parkeringsplassen og over Svartisvatnet i sommersesongen. Båtturen over det isgrønne vatnet tar rundt tjue minutter. Deretter følger du en godt merka sti i rundt tre kilometer til Austerdalsvatnet og selve Svartisen.

Svartisvatnet - bading ved Austerdalsisen i Rana Tare Steiro

Stien følger den mektige grågrønne breelva oppover i omtrent en kilometer. Deretter på blankskurt svaberg hvor isen har ligget for få tiår siden. Det er lite vegetasjon, og dyrelivet er sparsomt.

Etter en stigning på rundt 150 meter, åpner landskapet seg opp og stien går mellom småtjønner med klart vatn som ikke kommer fra breen. Disse varmes opp på sommerdager og kan gi en herlig badeopplevelse.

Videre går stien i småkupert landskap til gapahuken ved Austerdalsvatnet. Her er det fint å raste og nyte utsikten mot den mektige brearmen, som er det største brefallet med tilrettelagt adkomst i Norge. Du kan beskue hele brefallet på tre til fire kilometer som ender ned mot vatnet.

De som ønsker større utfordringer kan bevege seg nærmere eller opp på brearmen, men da bør du ha med guide. Bretunga kan kalve og det er store krefter i bevegelse.

Husk godt fottøy. Turen passer for hele familien og breen oppleves best på tørre sommerdager. Fotturen opp til breen tar omtrent en time, men sett gjerne av en halv dag. Informasjon om avstander finner du på skilt langs stien.

Vis stor aktsomhet ved opphold ved eller på breen. Det tilbys guiding på bestilling.

Beliggenhet: 35 kilometer nord for Mo i Rana

Sesong: Ca midten av juni til slutten av august

Velkommen hit!