Hopp til hovedinnhold
Rago Np Litlverivassfossen Jim T Kristensen
Jim T. Kristensen
Rago

Majestetisk villmark

Portrett
Anne Berit Flo

Stupbratte fjellsider med brusende fossefall ned i dype daler og kronglete terreng der stien går på kryss og tvers. Velkommen inn i Rago nasjonalpark og kjenn på følelsen av uberørt villmark.

Rago nasjonalpark er en av landets minste, men også en av de mest spektakulære. Her er motivene mange for en ivrig naturfotograf. Landskapet er spesielt og preget av kupert terreng. Det er ikke uten grunn at begrepet «Ragomil» har oppstått som et supplement til ei vanlig mil. Beregn god tid og ikke mist motet når bakkene kjennes tunge. Når utsikten åpenbarer seg, får du igjen for strevet.

Denne turen i den majestetiske villmarka kan bli din:

Kommer du med bil, kjører du E6 til Nordfjorden i Sørfold kommune. Derfra er det skiltet bilvei fram til Lakshola, hvor du parkerer. Turen starter på sti med en bratt oppstigning fra parkeringsplassen. Deretter flater den noe ut før den kommer fram til hengebrua over elva fra Storskogvatnet ved Mellomforsen etter om lag to kilometer. Elva følges fram til Nordskardet. Herfra og til Storskogvatnet går stien på vestsida av vassdraget. Etter en bratt stigning fra elva og opp i Nordskardet, er det tid for en god pause med storslagen utsikt nedover dalen.

Litlverivassfossen i Rago nasjonalpark Tore Veisetaune

Hengebrua over Litlverivassfossen

Spektakulær utsikt

Etter om lag en halv times videre tur, kommer du fram til skiltet som markerer grensa til Rago nasjonalpark. Vær oppmerksom på at fargen på stimerkinga her forandres fra rødt til gult. Nordskardet forlates og stien går i et mer åpent dels goldt landskap med glissen furuskog, noe bjørk samt svaberg og myrer. Du kan se Litlrago og Ragotoppen litt til venstre for denne, omtrent rett i aust helt inn mot svenskegrensa. Mot høyre (søraust) ses området mot Sølvskardet og lenger bak Litlverivasshamran. Etter et forholdsvis flatt parti, kommer vi til Storhellarheia, med restene etter et husvære under en heller 10 meter til venstre for stien. Her er det et storslagent utsyn nedover Storskogdalen. Mot sør kan du se den mektige Litlverivassforsen som kaster seg utover svabergene og 250 meter ned i dalen.

Etter å ha gått ned «stigen», er det bare et kvarters gange før du er framme ved Statskogs åpne hytte ved utløpet av Storskogvatnet. Det er imidlertid all grunn til å ta seg en stopp når man kommer fram på kanten av Storskogdalen. Sug inn inntrykkene fra den fantastiske utsikten.

Fauske og Sørfold jeger- og fiskerforening har også ei hytte med naust og båter ved utløpet av Storskogvatnet, men disse er låst. Leie må avtales med foreningen. Fiskekort kjøpes på inatur.no.

Luftig balanseøvelse

Fra Storskogvatnet har du muligheten til å ta den merka stien innover i litt slakere terreng mot Sørengamma og videre austover til den åpne Ragohytta som ligger rett under Ragotoppen Alternativt kan du ta rundturen tilbake forbi Sølvskarvatnan, over hengebrua ved utløpet av Litjverivatnet, videre over Grisryggen og komme ned til veien igjen noen kilometer vest for Lakshola. Denne siste ruta er på ca. 14 km og byr på flott utsikt over store deler av Rago, med en luftig tur over hengebrua på toppen av Litlverivassforsen og en liten balanseøvelse over Grisryggen. De sprekeste går rundturen på en dag, men vi vil anbefale at man legger inn ei overnatting ved Storskogvatnet med litt fiske og kos rundt leirbålet.

Denne turen egner seg godt som helgetur, også for barnefamilier. Er du på din første Ragotur, anbefaler vi at de merka stiene følges. Turene i Rago egner seg best i barmarksesongen.

God tur!

Telttur Rago Np Lars Magnus Kvamme Lars Magnus Kvamme