Hopp til hovedinnhold
Vandring i Børgefjell
Steinar Johansen
Børgefjell nasjonalpark

Fjellrevens og storørretens rike

Portrett
Anne Berit Flo

Børgefjell er et villmarkseldorado med høye tinder, vidstrakte fjellvidder og vakre fossefall. Her er det få hytter og nesten ikke merka stier. Dette er fjellet for telttur og de som staker ut sin egen kurs.

Fra gammelt av er Børgefjell kjent som et villmarksområde på grensa mellom sør og nord. På 1930-tallet fredet DNT Børgefjell fra sin egen virksomhet for å bevare området som villmark. Her er det ingen røde T’er og turisthytter.

Ta med deg kart og kompass, og nyt den uberørte naturen.

Børgefjell kan angripes fra mange vinkler. Mange velger å reise inn over Namsvatnet i sør. Andre vandrer inn fra svensk side.

Ikke minst kan du nærme deg nasjonalparkens muligheter i Nordland, innover Susendalen og Harrvassdalen. Da kommer du inn i nasjonalparken ved Austre Tiplingen. På sørsida av vassdraget mellom Austre- og Vestre Tiplingen kan du finne noen fantastiske grusterrasser oppe i lia, som ble avsatt under siste istid. Få også med deg det majestetiske synet av Børgefjells høyeste fjell, Kvigtind.

Simskardfjellet i Børgefjell Steinar Johansen

Sagnomsust ørretfiske og rypejakt

Børgefjell er kjent for gode fiskemuligheter, både i elver og vatn. Inne i fjellet er det flere vatn og tjønner hvor fiskelykken har sikret stor ørret for de heldigste fiskerne gjennom årene. Rekorden er på hele 9 kg. Spesielt i august er det gode muligheter for fangst av stor fisk i elvene. Børgefjell er også et attraktivt isfiskeområde, så en tur i vintersesongen kan også by på flotte fiskeopplevelser.

Den utrydningstruede fjellreven lever fortsatt i Børgefjell, og er du ekstra heldig kan du se ett av de svært få individene vi har igjen i Norge. Andre av Børgefjells «innbyggere» du kan møte på turen er rype, flere rovfuglarter og rein. Samene har drevet reindrift i Børgefjell i over 500 år. Flere steder kan du se gamle spor etter reindrift, reingjerder og samleplasser.

Det blir sagt at Børgefjell vekker en lengsel hos folk. Har du først vært her, kommer du garantert tilbake.

Telttur ved Tiplingen i Børgefjell Kjartan Trana