Fløtarbua ved Roasten
Bua kalles også Roastbua. Dette er ei fløterbu av den typen som ble satt opp av Røros skogforvaltning i 1949/50. Lemmene ble fraktet inn på hesteslede av bl.a. Odd Langen. Odd Langen ble senere den første oppsynsmannen i Femundsmarka nasjonalpark.
I begynnelsen av 50-tallet ble det avvirket et stort kvantum tømmer i grensetraktene ved Rogen. Dette tømmeret ble i all hovedsak solgt som virke til produksjon av jernbanesviller. Hogsten foregikk om vinteren, og på våren og forsommeren ble tømmeret fløtet ned Røavassdraget, over Femunden og videre nordover til Røros.
Fløtinga var et krevende, slitsomt og av og til farlig arbeid. Det var dessuten uberegnelig – naturkreftene bestemte rytmen. Det kunne ta mange uker fra fløtinga startet oppe ved Rogen til tømmeret var nede på Røros. Ett år kom de ikke fram i det hele tatt, på grunn av for lite vatn.
En gang slapp fløterne opp for mat her ved Roasten, men heldigvis fikk en av dem ei svær gjedde som de kokte i et vaskevannsfat.
På sjøene ble tømmeret samlet innenfor en lenke av flytende tømmerstokker, en såkalt "bom", og slept over sjøen med "varpbåt" (konstruert til å kunne slepe tømmerbommer). I begynnelsen av 1900-tallet ble det brukt "spillflåte" til å slepe tømmeret over sjøene, og et "spillanker" etter den tiden ligger ved båtnaustet ved Nedre Roasten.
Sundet mellom Øvre og Nedre Roasten er svært grunt. Her måtte "bommen" løses opp og tømmeret slippes løst gjennom, og etterpå samles i ny "bom".
Fløterbuene skulle gi tak over hodet til et fløterlag under den lyse og varme årstida. De er derfor bygd romslige, med store brisker som gir plass til mange mann, og de er ikke isolert. Ny utedo ble fraktet inn og satt opp vinteren 2018 av Monica og Arne Langen.
Fløterbua ved Roasten ble i 2017 fredet av Riksantikvaren som del av landsverneplan for Statskogs kulturhistoriske eiendommer. Hjelp oss å ta vare på verneverdiene for etterslekta!
Ligger i Femundsmarka nasjonalpark. Ligger ved kanovassdraget Røa mellom Rogen og Femunden. Godt fiske.