Svartisen med Austerdalsbreen i Rana
Turperler

Svartisen

Austerdalsbreen i Rana
Magnus Beyer Brattli

Norges nest største isbre

Ved Polarsirkelen i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark finner du Norges nest største isbre. Med sine 60 brearmer strekker den massive Svartisen seg utover landskapet. En av de mest kjente brearmen er den imponerende Austerdalsisen .

Båttur over isgrønt vatn

En tur til Austerdalsisen gir en naturopplevelse helt utenom det vanlige, og det er slett ikke umulig å få til. Det går turbåt fra veienden/parkeringsplassen og over Svartisvatnet i sommersesongen. Båtturen over det isgrønne vatnet tar rundt tjue minutter. Deretter følger du en godt merka sti i rundt tre kilometer til Austerdalsvatnet og selve Svartisen.

Stien følger den mektige grågrønne breelva oppover i omtrent en kilometer, deretter på blankskurt svaberg hvor isen har ligget for få tiår siden. Det er lite vegetasjon, og dyrelivet er sparsomt.

Etter en stigning på rundt 150 meter, åpner landskapet seg opp og stien går mellom småtjønner med klart vatn som ikke kommer fra breen. Disse varmes opp på sommerdager og kan gi en herlig badeopplevelse.

Austerdalsbreen - Svartisen Magnus Beyer Brattli
Turistbåt over Svartisvatnet Tare Steiro
Det bår skyssbåt over Svartisvatnet om sommeren

Ikke kom breen for nær uten guide

Videre går stien i småkupert landskap til gapahuken ved Austerdalsvatnet. Her er det fint å raste og nyte utsikten mot den mektige brearmen, som er det største brefallet med tilrettelagt adkomst i Norge. Du kan beskue hele brefallet på tre til fire kilometer som ender ned mot vatnet.

De som ønsker større utfordringer kan bevege seg nærmere eller opp på brearmen, men da bør du ha med guide. Bretunga kan kalve og det er store krefter i bevegelse.

Vis stor aktsomhet ved opphold ved eller på breen. Det tilbys guiding på bestilling.

Skilting ved Svartisen Tare Steiro
Skilting ved Svartisen
Gapahuk med utsikt mot Austerdalsisen Nils Aal
Gapahuk med utsikt mot Austerdalsisen

Sett av en halv dag

Husk godt fottøy. Turen passer for hele familien og breen oppleves best på tørre sommerdager. Fotturen opp til breen tar omtrent en time, men sett gjerne av en halv dag. Informasjon om avstander finner du på skilt langs stien.

Sesong: Rundt midten av juni til slutten av august

Om Austerdalsbreen

Slik finner du fram

Om lag 40 km nord for Mo i Rana ligger utgangspunktet for turen. Følg E6 til Røsvoll og deretter skilt mot Røvassdalen og Svartisen.