Stormdalen i høstfarger Jim T. Kristensen
Stormdalsrunden

Gårdimellom i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark

Portrett
Anne Berit Flo

Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark gir deg muligheten til å kombinere natur- og kulturopplevelser i fantastiske omgivelser. Med gode overnattingsalternativer kan du forlenge turen og ta deg inn til selve hjertet av nasjonalparken.

En naturlig start er å begi seg over hengebrua som krysser Ranelva om lag en halv kilometer sør for Storvoll. Her gjør Dunderlandsdalen sin tverrkrok mot sør og mange brusende elver samles. Det er parkeringsmuligheter ved forsamlingshuset, ca. 55 kilometer nord for Mo i Rana langs E6.

Vel over elva går det skiltet tursti forbi gården Stormdalshei og videre oppover i ganske bratte stigninger. Etter rundt tjue minutters gange har du kommet inn i nasjonalparken. På turen opp er elva Tespa et flott skue der den renner vill nede i dalbunnen. Etter hvert får du utsikt over den mektige Dunderlandsdalen. Stien fortsetter så nordover i slakere skogsterreng om lag 300 meter over havet. Etter omtrent to kilometer følger en sti ned mot høyre og det lysner i granskogen i det du kommer ut på vollene til Granneset fjellgård. Gården er vakkert beliggende ved utløpet av Stormdalen. Våningshuset står åpent for dagsbesøk eller overnatting med seks sengeplasser. Gårdsanlegget har også en langstrakt låvebygning og ei vedløe. Bygningene eies og vedlikeholdes av Statskog.

Stormdalen - kos ved ovnen på Granneset Tonje Blomseth

Fossende turglede

Fra Granneset kan du følge merka sti innover i Stormdalen, med en liten avstikker til mektige Bredekfossen. Herfra er det to muligheter; enten innover dalen på merka sti rundt åtte kilometer til Nordre Stormdalen gård, «Stormdalsgården» i dagligtale, eller over toppen av fossen på den lange hengebrua mot Bredek fjellgård som nås etter om lag en kilometer.

Nordre Stormdalen er en nedlagt gård som ligger like ved den stilleflytende elva Stormdalsåga. Er du fiskeinteressert, anbefaler vi et stopp for å prøve lykken her. Våningshuset er restaurert og tilbys av Statskog som åpent husvære for enkel overnatting med seks sengeplasser fordelt på to rom. Herfra er det mange turmuligheter videre innover i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark.

Stormdalen og Bredekfossen Kristian Sivertsen

Museumsgård i nasjonalparken

Ønsker du å fullføre Stormdalsrunden, fortsetter du på brua rett ovenfor den imponerende Bredekfossen. Da kommer du til den gamle fjellgården Bredek med sine imponerende slåtteenger oppunder snaufjellet. Rana museum er eier av gårdsanlegget og har vanligvis åpen gård noen dager hver sommer.

Turen går videre i retning startpunktet ved Storvoll. Følg stien østover mot hengebrua over elva Tespa, og ned etter merka sti til Bjøllånes. Undervegs er det en fin liten avstikker nordover til Inner-Bredek når du er kommet halvveis mot hengebrua. Her finner du et gammelt nedlagt gårdsanlegg med ei lita åpen bu der Statskog kan by på overnattingsrom for to personer. Ved sida står ei særegen, lang løe lafta i bjørketømmer.

Korteste variant av rundturen er om lag ni kilometer, der du må regne med å bruke fra tre timer og oppover. Mulighetene er mange og du kan utvide turen med overnattinger som gir deg flere dager i den fantastiske nasjonalparken.

Et besøk på fjellgårdene Granneset, Bredek og Stormdalen er absolutt ei vandring verdt!

Matpakkepause på tur i Stormdalen Tonje Blomseth